Zdá sa vám, že máte doma veľa kuchynských spotrebičov, a najradšej by ste všetky zomkli do jedného? Pomôže vám multifunkčný hrniec. Zvládne totiž variť, ohrievať, vyprážať, opekať, ale funguje aj ako ryžovar alebo jogurtovač. Namiesto divokého pendlovania medzi sporákom a rúrou tak budete mať razom všetko pod kontrolou.
Zdá sa vám, že máte doma veľa kuchynských spotrebičov, a najradšej by ste všetky zomkli do jedného? Pomôže vám multifunkčný hrniec. Zvládne totiž variť, ohrievať, vyprážať, opekať, ale funguje aj ako ryžovar alebo jogurtovač. Namiesto divokého pendlovania medzi sporákom a rúrou tak budete mať razom všetko pod kontrolou.
Rôzne programy varenia
Ohrev, pečenie, vyprážanie, jogurtovač, rizoto, ryžovar, sous-vide a ďalšie
Nahradí remosku aj zavárací hrniec
Kombinuje mnoho kuchynských spotrebičov do jedného zariadenia
Niektoré vnútorné nádoby hrnce možno umývať v umývačke
Ideálny na zdravé varenie
Jedlo si zachová vitamíny a zostane šťavnaté
Varenie prebieha mnoho hodín
Pre pokrmy vyžadujúce nízku teplotu prípravy (sous-vide)
Časovač aj automatické vypnutie zaistí ideálny proces varenia
Vnútorné nádoby môžete väčšinou použiť na indukciu aj plynový sporák
Pripraví polievku, ale aj kaše, omáčky či džemy
Zabudovaný mixér
Jednoduché ovládanie
Automatické programy pre jednoduchú prípravu
Elektrický hrniec poslúži aj na chalupe. Inšpiráciu, čo ďalšie by sa vám mohlo hodiť, nájdete na našej stránke Vyrazte na chalupu.
Určuje, koľko energie si prístroj vezme za hodinu používania z elektrickej siete
Čím vyšší príkon, tým vyššia spotreba, ale aj rýchlosť pečenia
Jednoduché pomalé hrnce spravidla disponujú príkonom menším ako 650 W
Bežné multifunkčné hrnce vyžadujú príkon medzi 650–980 W
Pokročilé modely 10v1 a viac si žiadajú 1000–1 500 W
Najobjemnejšie hrnce potom potrebujú aj viac ako 1 500 W
Sem patrí napr. multifunkčný kuchynský robot alebo sous-vide variče na (polo)profesionálnu gastro prevádzku
Vyprážanie, pečenie, dusenie, ryžovar alebo ohrievanie
Elektrické hrnce ponúkajú rôzny počet programov
Obyčajné pomalé hrnce majú väčšinou menej ako 6 programov
Pre klasické multifunkčné hrnce je úplným štandardom 6–16 programov
Niektoré exkluzívne modely fungujú aj ako teplovzdušná fritéza alebo tlakový hrniec
Môžu ponúknuť aj viac ako 18 programov
Medzi elektrickými hrncami nájdete aj konvektomaty alebo kotlíky na polievku a omáčky.
Objem v litroch udáva, aké množstvo potravín je možné naraz v hrnci pripraviť
Hrniec s objemom do 5 l vystačí na varenie pre 2 až 3 osoby
Vyšší objem 5–6 l je potom ideálny pre štvorčlennú rodinu
Pre veľké rodiny zvoľte objem 9–10 l alebo 10 l a viac
Objem do 5 l Objem 5-6 l Objem 9-10 l
Jednoduchšie pomalé hrnce obvykle vážia menej ako 4 kg
Hrnce s viacerými funkciami vážia okolo 4–7 kg
Hmotnosť berte do úvahy hlavne vtedy, keď sa hrniec chystáte brať so sebou napr. na chalupu
Ohrev sa delí na horný a spodný
Do značnej miery ovplyvňuje možnosti využitia hrnca
Spodný ohrev slúži na vyprážanie a dusenie
Horný ohrev umožní grilovanie a zapekanie
S modelmi, ktoré ponúkajú oba typy ohrevu, budete mať viac možností
Vopred si premyslite miesto, kde budete hrniec používať
Zmerajte si vzdialenosť k najbližšej zásuvke, aby vám kábel vystačil
Dĺžka pr ívodných káblov sa pohybuje od 90 do 120 cm
Niektoré modely majú pre ľahšiu manipuláciu odpojovací kábel
Displej – jednoducho nastavíte programy a funkcie
Nastavenie výkonu a teploty – kľúčové pre pomalé varenie
Časovač – nastavenie spustenia a vypnutia, kedykoľvek bude treba
Programy varenia – okrem štandardných (ohrev, vyprážanie, pečenie, dusenie) sú často k dispozícii aj funkcie ryžovaru alebo jogurtovača
Špeciálne módy varenia – tlakové varenie, v pare, pomalé
Pamäť – v prípade výpadku elektrického prúdu si hrniec zapamätá, kedy prestal variť a po zapnutí prúdu bude pokračovať
Automatické miešanie – hrniec sa postará o pravidelné premiešanie obsahu
Automatické vypnutie – prístroj sa vypne, akonáhle je pokrm dovarený
Vyberateľná vnútorná nádoba - ideálna pre jednoduché umývanie
Bezpečnostné prvky - uzamykanie krytu, bezpečné zníženie tlaku, protišmykové nožičky
Zabudované recepty - mnohé "inteligentné hrnce" disponujú stovkou pripravených receptov
Každý model sa líši, ale býva typické, že v balení s hrncom obdržíte aj základné príslušenstvo: odmerku, kôš na varenie v pare alebo lyžicu na ryžu.
Dochucovanie v pomalom hrnci
Pri varení v pomalom hrnci nemusíte pridávať zbytočne veľa soli ani korenia. Drvené korenie získa vďaka dlhému vareniu intenzívnejšiu chuť aj vôňu a môže sa stať, že zhorkne. Preto je lepšie používať skôr celé korenie. Pred podávaním môžete pridať čerstvé bylinky.
Údržba vnútorných nádob
Pokiaľ je možné vnútornú nádobu vybrať z tela hrnca, bude sa vám samozrejme lepšie udržiavať. Keramické či teflónové nádoby umývajte ručne, nerezovú oceľ či kameninu môžete vložiť do umývačky. Pokrievka sa väčšinou dá umývať aj v umývačke riadu. Vonkajšiu nádobu stačí zvonku utrieť vlhkou handričkou a osušiť.
Sviečková z pomalého hrnca
Ingrediencie: 1 kg hovädzej sviečkovej, 1 cibuľa, 4 mrkvy, 3 petržlenu, ½ zeleru, slanina na prešpikovanie mäsa, soľ, 4 bobkové listy, 10 guľôčok čierneho korenia, 10 guľôčok nového korenia, maslo alebo olej, 500 ml smotany na šľahanie.
Postup: Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme. Na masle či oleji ho osmažíme zo všetkých strán, vyberieme z hrnca a zľahka orestujeme cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninu, opäť zľahka orestujeme. Pridáme korenie, vložíme mäso a podlejeme horúcou vodou. Varíme na nízkom stupni zhruba 6–8 hodín. Po uvarení mäso aj korenie vyberieme a zeleninu rozmixujeme. Pridáme smotanu, ktorá pokrm zjemní. Necháme prevariť do zhustnutia.