Ako vybrať elektrický hrniec?

Zdá sa vám, že máte doma veľa kuchynských spotrebičov, a najradšej by ste všetky zomkli do jedného? Pomôže vám multifunkčný hrniec. Zvládne totiž variť, ohrievať, vyprážať, opekať, ale funguje aj ako ryžovar alebo jogurtovač. Namiesto divokého pendlovania medzi sporákom a rúrou tak budete mať razom všetko pod kontrolou.

Zdá sa vám, že máte doma veľa kuchynských spotrebičov, a najradšej by ste všetky zomkli do jedného? Pomôže vám multifunkčný hrniec. Zvládne totiž variť, ohrievať, vyprážať, opekať, ale funguje aj ako ryžovar alebo jogurtovač. Namiesto divokého pendlovania medzi sporákom a rúrou tak budete mať razom všetko pod kontrolou.

Doba čítania 5 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Video nákupný rádca

Základné rozdelenie

Multifunkčný hrniec

  • Rôzne programy varenia

  • Ohrev, pečenie, vyprážanie, jogurtovač, rizoto, ryžovar, sous-vide a ďalšie

  • Nahradí remosku aj zavárací hrniec

  • Kombinuje mnoho kuchynských spotrebičov do jedného zariadenia

  • Niektoré vnútorné nádoby hrnce možno umývať v umývačke

Multifunkčné hrnce

Hrniec na pomalé varenie

  • Ideálny na zdravé varenie

  • Jedlo si zachová vitamíny a zostane šťavnaté

  • Varenie prebieha mnoho hodín

  • Pre pokrmy vyžadujúce nízku teplotu prípravy (sous-vide)

  • Časovač aj automatické vypnutie zaistí ideálny proces varenia

  • Vnútorné nádoby môžete väčšinou použiť na indukciu aj plynový sporák

Pomalé hrnce

Polievkovar

  • Pripraví polievku, ale aj kaše, omáčky či džemy

  • Zabudovaný mixér

  • Jednoduché ovládanie

  • Automatické programy pre jednoduchú prípravu

Polévkovary

Podľa čoho vybrať

Príkon

  • Určuje, koľko energie si prístroj vezme za hodinu používania z elektrickej siete

  • Čím vyšší príkon, tým vyššia spotreba, ale aj rýchlosť pečenia

  • Jednoduché pomalé hrnce spravidla disponujú príkonom menším ako 650 W

  • Bežné multifunkčné hrnce vyžadujú príkon medzi 650–980 W

  • Pokročilé modely 10v1 a viac si žiadajú 1000–1 500 W

  • Najobjemnejšie hrnce potom potrebujú aj viac ako 1 500 W

  • Sem patrí napr. multifunkčný kuchynský robot alebo sous-vide variče na (polo)profesionálnu gastro prevádzku

Počet programov

  • Vyprážanie, pečenie, dusenie, ryžovar alebo ohrievanie

  • Elektrické hrnce ponúkajú rôzny počet programov

  • Obyčajné pomalé hrnce majú väčšinou menej ako 6 programov

  • Pre klasické multifunkčné hrnce je úplným štandardom 6–16 programov

  • Niektoré exkluzívne modely fungujú aj ako teplovzdušná fritéza alebo tlakový hrniec

  • Môžu ponúknuť aj viac ako 18 programov

Objem

  • Objem v litroch udáva, aké množstvo potravín je možné naraz v hrnci pripraviť

  • Hrniec s objemom do 5 l vystačí na varenie pre 2 až 3 osoby

  • Vyšší objem 5–6 l je potom ideálny pre štvorčlennú rodinu

  • Pre veľké rodiny zvoľte objem 9–10 l alebo 10 l a viac

Objem do 5 l Objem 5-6 l Objem 9-10 l

Hmotnosť

  • Jednoduchšie pomalé hrnce obvykle vážia menej ako 4 kg

  • Hrnce s viacerými funkciami vážia okolo 4–7 kg

  • Hmotnosť berte do úvahy hlavne vtedy, keď sa hrniec chystáte brať so sebou napr. na chalupu

Menej ako 4 kg 4-7 kg

Typ ohrevu

  • Ohrev sa delí na horný a spodný

  • Do značnej miery ovplyvňuje možnosti využitia hrnca

  • Spodný ohrev slúži na vyprážanie a dusenie

  • Horný ohrev umožní grilovanie a zapekanie

  • S modelmi, ktoré ponúkajú oba typy ohrevu, budete mať viac možností

Dĺžka kábla

  • Vopred si premyslite miesto, kde budete hrniec používať

  • Zmerajte si vzdialenosť k najbližšej zásuvke, aby vám kábel vystačil

  • Dĺžka prívodných káblov sa pohybuje od 90 do 120 cm

  • Niektoré modely majú pre ľahšiu manipuláciu odpojovací kábel

Funkcie

  • Displej – jednoducho nastavíte programy a funkcie

  • Nastavenie výkonu a teploty – kľúčové pre pomalé varenie

  • Časovač – nastavenie spustenia a vypnutia, kedykoľvek bude treba

  • Programy varenia – okrem štandardných (ohrev, vyprážanie, pečenie, dusenie) sú často k dispozícii aj funkcie ryžovaru alebo jogurtovača

  • Špeciálne módy varenia – tlakové varenie, v pare, pomalé

  • Pamäť – v prípade výpadku elektrického prúdu si hrniec zapamätá, kedy prestal variť a po zapnutí prúdu bude pokračovať

  • Automatické miešanie – hrniec sa postará o pravidelné premiešanie obsahu

  • Automatické vypnutie – prístroj sa vypne, akonáhle je pokrm dovarený

  • Vyberateľná vnútorná nádoba - ideálna pre jednoduché umývanie

  • Bezpečnostné prvky - uzamykanie krytu, bezpečné zníženie tlaku, protišmykové nožičky

  • Zabudované recepty - mnohé "inteligentné hrnce" disponujú stovkou pripravených receptov

Rady na záver

Pri varení v pomalom hrnci nemusíte pridávať zbytočne veľa soli ani korenia. Drvené korenie získa vďaka dlhému vareniu intenzívnejšiu chuť aj vôňu a môže sa stať, že zhorkne. Preto je lepšie používať skôr celé korenie. Pred podávaním môžete pridať čerstvé bylinky.

Pokiaľ je možné vnútornú nádobu vybrať z tela hrnca, bude sa vám samozrejme lepšie udržiavať. Keramické či teflónové nádoby umývajte ručne, nerezovú oceľ či kameninu môžete vložiť do umývačky. Pokrievka sa väčšinou dá umývať aj v umývačke riadu. Vonkajšiu nádobu stačí zvonku utrieť vlhkou handričkou a osušiť.

Ingrediencie: 1 kg hovädzej sviečkovej, 1 cibuľa, 4 mrkvy, 3 petržlenu, ½ zeleru, slanina na prešpikovanie mäsa, soľ, 4 bobkové listy, 10 guľôčok čierneho korenia, 10 guľôčok nového korenia, maslo alebo olej, 500 ml smotany na šľahanie.

Postup: Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme. Na masle či oleji ho osmažíme zo všetkých strán, vyberieme z hrnca a zľahka orestujeme cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninu, opäť zľahka orestujeme. Pridáme korenie, vložíme mäso a podlejeme horúcou vodou. Varíme na nízkom stupni zhruba 6–8 hodín. Po uvarení mäso aj korenie vyberieme a zeleninu rozmixujeme. Pridáme smotanu, ktorá pokrm zjemní. Necháme prevariť do zhustnutia.